Dva tábory

Lidé se dělí na dva tábory. První tábor miluje arašídové máslo a ten druhý tábor ho nesnáší, ostatně jako s koprovkou. Já patřím k prvnímu táboru a tak mám pro vás recept na domácí arašídové máslo. Zcela nepokrytě přiznám, že jsem v mnoha ohledech děsně rozmazlená a jen tak něco nesním a nebo si nekoupím - obzvlášť ne průmyslově zpracované potraviny, blééé.. Spousta dobrot se dá udělat doma většinou velice lehce a ze základních surovin. Pokud čtete obaly tak víte, že se do arašídového másla přidávají tuky a mimo jiné i palmový (jak víme, tvoří ho ze 46% nasycené tuky), takže jsem řekla ne! a dala jsem se do výroby domácího máslíčka.

Recept:

100g pražených nesolených arašídů (nepražené jsem nenašla, i ty ve skořápce jsou pražené)

1 lžička třtinového cukru (hodí se svou chutí, jinak má výživové vlastnosti podobné jako cukr z řepy)
špetka soli




Do mixéru nasypete arašídy, pocukrujete, posolíte a začnete mixovat. Tím, jak se arašídy mixují se vytváří teplo a začne se z nich uvolňovat olej, který zcela přirozeně ze směsi vytvoří pastu (chcete-li máslo). Mixujete buď úplně dohladka nebo do stavu "crunchy" - tak to mám ráda já J Pak už jen stačí dát máslo do skleniček nebo, jak to dělám já, dávku rozdělit na dva díly - jednu do práce a jednu na doma. Máslo nechávám v lednici a nic se s ním nikdy nestalo, mimo to že se doslova hned sežralo ;)

                      


cena: 100g arašídů 17 Kč (kupovala jsem v Tamda Foods, SAPA)

čas: max 10 min i s mytím mixéru

Žádné komentáře:

Okomentovat